Meta не заплашва да напусне Европа

09.02.2022

Ето как Markus Reinisch, Vice President, Public Policy Europe, разясни слуховете на 8 февруари 2022

  • Meta не иска и не „заплашва“ да напусне Европа и всяко твърдение, което предполага, че го правим, просто не е вярно. Подобно на 70 други компании от ЕС и САЩ, ние идентифицираме бизнес риск, произтичащ от несигурността около международния трансфер на данни.
  • Това не е ново. Повишихме международните трансфери на данни във всяка наша печалба поне от второто тримесечие на 2018 г. и изтъкнахме специфичния риск за нашите услуги в Европа и необходимостта от безопасен, сигурен механизъм за прехвърляне на данни между ЕС и САЩ в последните ни четири приходи.
  • Международният трансфер на данни е в основата на глобалната икономика и поддържа много от услугите, които са от основно значение за нашето ежедневие. Предприятията в различни индустрии се нуждаят от ясни, глобални правила за защита на трансатлантическите потоци от данни в дългосрочен план.

В пресата се появи информация, че „заплашваме“ да напуснем Европа, поради несигурността относно механизмите за трансфер на данни между ЕС и САЩ. Това не е истина. Както всички публично търгувани компании, ние сме законово задължени да разкриваме съществени рискове за нашите инвеститори. Миналата седмица, както направихме през предишните ни четири финансови тримесечия, разкрихме, че продължаващата несигурност относно механизмите за трансфер на данни между ЕС и САЩ, представлява заплаха за способността ни да обслужваме европейските потребители и да управляваме бизнеса си в Европа.

Нямаме абсолютно никакво желание да се оттеглим от Европа; разбира се, не го и правим. Но простата реалност е, че Meta, подобно на много други фирми, организации и услуги, разчита на трансфер на данни между ЕС и САЩ, за да управлява глобалните си услуги. Не сме сами. Най-малко 70 други компании в широк спектър от индустрии, включително 10 европейски предприятия, също повишиха рисковете около прехвърлянето на данни в своите документи за приходите.

Международният трансфер на данни е в основата на глобалната икономика и поддържа много от услугите, които са от основно значение за нашето ежедневие. В продължение на много години правната рамка, подкрепяща трансфера на данни през Атлантическия океан, се сблъсква със сериозни смущения. Споразумението за безопасно пристанище беше премахнато от Съда на Европейските общности през 2015 г. Миналото лято Privacy Shield, който беше използван от повече от 5000 компании от двете страни на Атлантика, също беше анулиран от Съда на Европейските общности. Тези решения са взети въз основа на конфликт между законите на ЕС и САЩ относно защитата на данните. Искаме да видим основните права на потребителите в ЕС защитени и искаме интернет да продължи да работи, както е предвидено: без премахване, в съответствие с приложимите закони — но не ограничен от националните граници.

Бизнесът се нуждае от ясни, глобални правила за защита на трансатлантическите потоци от данни в дългосрочен план и подобно на други компании в широк спектър от индустрии, ние следим отблизо потенциалното въздействие върху милионите хора и предприятия, които използват нашите услуги, докато това развитие се случва.

Подобно на други международни и европейски фирми, марки и търговски организации, ние се надяваме да видим постоянен напредък в преговорите за подмяна на Privacy Shield за защита на трансатлантическите трансфери на данни, осигуряване на стабилна защита на поверителността и поддържане на глобални общности, икономики, бизнеси и др.

___________________
Източник: about.fb.com