Нови начини за търсене през 2024 г.

17.01.2024

Gooogle въвеждат две нови функционалности, за да търсим по всякакъв начин и навсякъде: Circle to Search и задвижвано от AI изживяване с множество търсения.

В продължение на повече от две десетилетия, Google непрекъснато предефинират какво може да направи една търсачка – винаги водени от мисията да организират световната информация и да я направят универсално достъпна и полезна. Това върви ръка за ръка с постоянния напредък в AI, който помага да разбират по-добре информацията в многобройните ѝ форми – независимо дали е текст, аудио, изображения или видео.

Като част от тази еволюция, Google улесняват изразяването на това, което потребителите търсят, по начини, които са по-естествени и интуитивни. Например можете да търсите с гласа си или можете да търсите с камерата си с помощта на Lens. И наскоро тестват как способността на генеративния AI да разбира естествения език прави възможно задаването на въпроси в Търсене по по-естествен начин.

В крайна сметка Google си представят бъдеще, в можем можете да търсим по какъвто и да е начин, където пожелаем. Сега, когато навлизаме в 2024 г., Google въвежда две големи актуализации, които доближават тази визия до реалността: Circle to Search и задвижвано от AI изживяване с множество търсения. Нека да видим какво предстои.


Circle to Search (оградете в кръг или маркирайте), за да търсите

Нов начин за търсене на каквото и да е на екрана на телефона ви с Android, без да превключвате приложения. С прост жест можете да избирате изображения, текст или видеоклипове по какъвто и да е начин, който ви идва естествено – като кръгче, подчертаване, драскане или докосване – и да намирате информацията, от която се нуждаете, точно където се намирате.

Когато нещо привлече интереса ви (като тези очарователни кучешки очила), може да нямате възмоцност да спрете това, което правите и да използвате друго приложение или браузър, за да започнете да търсите информация. Но сега, независимо дали изпращате текстови съобщения на приятели, сърфирате в социални медии или гледате видео, можете да търсите това, което е на екрана ви, точно когато любопитството ви връхлети. И както споделихме, рекламите в Търсене и Пазаруване ще продължат да се показват в специални рекламни карета на цялата страница с резултати.

Circle to Search стартира глобално на избрани премиум смартфони с Android на 31 януари, започвайки с Pixel 8, Pixel 8 Pro и новата серия Samsung Galaxy S24.

 

Насочи камерата си, задай въпрос, получи помощ от AI

През 2022 г. въведоха мултитърсенето в Lens като нов начин за мултимодално търсене, както с изображения, така и с текст. Откакто стартира, мултитърсенето е най-доброто за прецизиране на визуални заявки – като търсене на снимка на червени маратонки с Lens и добавяне на думата „сини“, за да ги намерите в предпочитания от вас цвят. Но сега, благодарение на скорошните пробиви в генеративния AI, мултитърсенето прави изследването на света по-лесно от всякога.

От днес, когато насочите камерата си (или качите снимка или екранна снимка) и зададете въпрос с помощта на приложението Google, новото изживяване за мултитърсене ще показва резултати със задвижвани от AI предположения, които надхвърлят само визуалните съвпадения. Това ви дава възможност да задавате по-сложни или нюансирани въпроси за това, което виждате, и бързо да намирате и разбирате ключова информация.

Например, представете си, че сте на разпродажба и попадате на непозната настолна игра. Няма кутия или инструкции, така че веднага на ум изникват някои въпроси: Какво представлява тази игра и как се играе? Това е мястото, където новото изживяване с множество търсения може да помогне.

Просто направете снимка на играта, добавете въпроса си („Как се играе това?“) и ще получите общ преглед, задвижван от AI, който обединява най-подходящата информация от цялата мрежа. По този начин можете бързо да разберете как се казва играта и как да я спечелите. А със задвижвания от AI преглед е лесно да "копаете" по-дълбоко чреч допълнителни връзки и да научите всички подробности.

Задвижвани от изкуствен интелект прегледи на резултатите от многократно търсене стартират тази седмица на английски в САЩ за всички – не е необходимо записване в Search Labs. За да започнете, просто потърсете иконата на камерата на Lens в приложението Google за Android или iOS. Ако сте извън САЩ и сте избрали Search Generative Experience (SGE), можете да визуализирате това ново изживяване в приложението Google. Също така ще можете да получите достъп до базирани на изкуствен интелект прегледи на резултатите от мултитърсене в рамките на Circle to Search.

 

Google ще продължават смело да експериментират с генериращия AI в Search / Търсене

Стартирането тази седмица на задвижвани от AI прозрения за мултитърсене е резултат от тестване, което Google започна миналата година, за да видят как Gen AI може да направи търсенето радикално по-полезно, със SGE в Search Labs. Google получават много полезни отзиви от хора, които са избрали да се присъединят към този експеримент и ще продалжът да предлагат SGE в Labs като тестово поле за смели нови идеи.

Но целта на Google е да направят AI полезен за всички, а не само за първите "осиновители". Продължавайки напред, докато продължават да експериментират и да откриват кои приложения от поколение AI са най-полезни, ще ги въвеждат в Търсене по-широко, както правят сега с резултатите от мултитърсене.

Днешните актуализации ще направят Търсенето още по-естествено и интуитивно, но Google само се движат повърхността на това, което е възможно. За да изпробвате най-новите възможности, които Google тестват, регистрирайте се в Search Labs (в държавите, в които има) и се включете в експеримента SGE. Надяваме се, че ще се присъедините към Labs, докато Google продължават да преосмислят бъдещето на Търсене.

 

Имате нужда от SEO, дигитален маркетинг или от уеб сайт?

Свържете се с нас.

 

___
Източник:
www.google.com